2011. szeptember 18., vasárnap

Kenyérsütés

Nincs is annál jobb, mint amikor magadnak sütsz otthon kenyeret. Sokan tartanak tőle, hogy macerás, meg úgysem sikerül, stb.. Pedig ez nem igaz. Semmi extra nem kell hozzá. Némi liszt, élesztő, sütő és egy kis izom. Ha csak nincs kéznél gépi dagasztó, kenyérsütő vagy egy serdülő gyerek, aki tele van fölös energiával.:)

A liszt minősége mindig fontos. Mi is sok gyártó lisztjeit próbáltuk ki és volt amikor sikerült, volt amikor nem. Az utóbbi időben a boltokban kapható lisztek közül az alábbi lisztek váltak be:
Graham-búzaliszt, GL 200
Teljes kiőrlésű rozsliszt, RL 190
Pannon kenyérliszt BL80
Komáromi Lisztmix BL65

Ezeket használtuk régen. Viszont az utóbbi időben ráakadtunk a Szabó Hengermalom lisztjeire. Bevált. Nem kicsit, nagyon.:) Ráadásul végre sikerül BL112-es lisztet is venni. 
Rögtön neki is álltunk kipróbálni. Lássuk mi sül ki belőle.:) Recept:

Kevert kenyér:
360 g BL80 (Szabó) liszt
120 g GL200 graham- vagy RL190 rozs- vagy TL (Szabó)búzaliszt. 
20 g BL112 (Szabó)
25 g budafoki élesztő
1 teáskanál só
1,5 mokkáskanál nádcukor
3dl víz



A sót 1dl langyos vízben feloldjuk. Az élesztőt a 2dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk. Miután az élesztő felfutott, a hozzávalókat egy arra alkalmas tálban - vagy kenyérsütőgépben - alaposan összegyúrjuk.
A tésztát mindig ellenőrizzük, hogy ne  legyen se túl lágy, se túl tömör. Ha tömör, akkor egy pár ml folyadékkal lágyítsuk, ha lágy, akkor pár gramm lisztet adjunk hozzá.
Valahogy így fog kinézni, ha ügyesek voltunk:

Alapos gyúrás után
Ha ez meg van, akkor a tésztát a kétszeresére kelesztjük.
Kelesztés elején

Kelesztés végén
Utána ismét átgyúrjuk, majd tepsire (sütőpapírra vagy kivajazott lisztezett) vagy edénybe tesszük. A gyúrás előtt a sütőt 220 C fokosra állítjuk hőlégkeverésen. Mire felmelegszik a sütő, addigra a kenyér is kész a sütőbe helyezésre. Íme:
Megformázva, pihentetésre kész

kb. 20-25 perc pihentetés után irány a sütő:)
Mindig is szerettem a kihívásokat, ezért ha sütök, akkor azt gazdaságosan teszem:) Mivel nekem oda kell figyelnem arra, hogy mit eszek, ezért a családtól eltérően kevesebb fehér lisztet és cukrot fogyaszthatok. Ezért mindig két kenyeret sütök egyszerre vagy egymás után. Csak nekem fele akkora kenyér elég 3-4 napra is:)

Teljeskiörlésű kenyér:
225 g TL liszt (Szabó)
125 g Kaukázusi kefír (élőflórás)
2dl víz
12,5 g budafoki élesztő
2 mokkáskanál só
1 mokkáskanál nádcukor


A sót 1dl langyos vízben feloldjuk. Az élesztőt az 1dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk. Miután az élesztő felfutott, a hozzávalókat egy arra alkalmas tálban - vagy kenyérsütőgépben - alaposan összegyúrjuk.
Valahogy így fog kinézni, ha ügyesek voltunk:

Így néz ki a Szabó Hengermalom Teljeskiörlésű búzalisztje

Az összegyúrt tészta
Ha ez meg van, akkor a tésztát a kétszeresére kelesztjük.


Utána ismét átgyúrjuk, majd tepsire (sütőpapírra vagy kivajazott lisztezett) vagy edénybe tesszük. A gyúrás előtt a sütőt 220 C fokosra állítjuk hőlégkeverésen. Mire felmelegszik a sütő, addigra a kenyér is kész a sütőbe helyezésre. Íme:
Pihentetésre kész

Megpihenve:), sütésre kész


Mivel én ügyes fiú vagyok, ezért a két kenyér egyszerre került a sütőbe:) Ha a kenyerek héját pirosa sütve és ropogósan szeretjük, akkor a sütési idő felénél langyos vízes ruhával kenjük át.
Félidőben
500 g lisztnél a kenyeret 30-35 percig sütjük, a kisebb 225 g lisztből készültet pedig 12-17 percig.
A végeredmény:
Teljeskiörlésű

Teljeskiörlésű

Kevert

Kevert
Amit még fontosnak tartok leírni. A Szabó Hengermalom TL lisztjéből készült kenyér állaga nem csak a kefíres változatnál lesz puha, hanem anélkül is. Ráadásul a teljeskiörlésű kenyerekre jellemző erőteljes karakteres íz sem érezhető, így akár lekváros kenyérnek is kiváló.




Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More