Kefir
A kefir a Kaukázus északi részéről származó joghurtféleség,
amely nem csupán tejsavbaktériumokat tartalmaz, hanem élesztőgombákat is.
Vegyes erjesztéssel készül, mert a levegőt nem igénylő (anaerob) lebontási
folyamatok közül mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy
benne. A hagyományos kefirt friss tejből és kefirszemcsékből készítik. A
kefirszemcsék szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus
kapcsolatából alakult ki. Ezek a szemcsék puha, fehér biomassza-képződmények,
amelyek proteinekből, lipidekből (zsír) és oldódó poliszacharidokból állnak. A
kefirkultúrában (kefirgomba) a lactococcus és lactobacillus fajok mellett van
egy torula kefir (Candida pseudotropicalis) nevű élesztő és még más cukorbontó
élesztőfaj is, amelyek 18-22 °C körüli hőmérsékleten szaporodnak.
A kefir krémes állagú, íze enyhén savanyú. 35-40 féle aromát
tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a kefir egyedi, kellemes aromájának
kialakításához. A tejsav mellett szén-dioxid és kis mennyiségű alkohol is
képződik benne, ettől lesz a jó kefir picit pezsgő. Az élőflórás kefir
elősegíti az emésztést. A bél baktériumflórája a betegségek, gyógyszerek
hatására megfogyatkozhat, a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok azonban
segítik a belek baktériumflórájának regenerálódását. A kefir több baktériumfajt
tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej.
Én szeretem a kefírt és ha tehetem, rendszeresen csinálok
már magamnak itthon.
Sokáig szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, amit a kefír
jótékony hatásáról írtak. Viszont amikor már rendszeresen fogyasztottam a saját
magam által készített kefírt, rájöttem, hogy van jótékony hatása. Lassan, több
mint fél éve készítem itthon a magam kefírjét és hetente 3-4 alkalommal iszok
7-8 dl kefírt. Amit tapasztaltam, hogy nehezebben kapom el a különböző,
járványszerű vírusos és bakteriális fertőzéseket. Ezek között említeném a
nátha, influenza, vírusos hasmenés, tüdőgyulladás betegségeket. Nemrég átestem
egy kisebb fertőzésen, mivel nem fordítottam kellő figyelmet a kefír
fogyasztására – két hetet kihagytam -, de a szervezetem könnyebben gyógyult meg
(Ehhez kell egy 2-3 napos fokhagymás kúra. Naponta 1 fej fokhagyma
fogyasztása). 2009-ben szedtem utoljára antibiotikumot. Két éve nem kaptam el
az influenzát:)
A boltban is kaphatóak kefírek, de nem mindnek van
megfelelőem jótékony hatása. Az élőflóra nélküliek finomak lehetnek ugyan, de
az egészségre gyakorolt hatásuk, azon kívül, hogy az emésztőrendszert
dolgoztatja, semmi. Az élőflórás kefírek már jobbak, de elég nagyok a
minőségbeli különbségek. Amíg vásároltam az élőflórás kaukázusi kefírt, addig
nekem a Milli és a Kunsági kaukázusi kefír vált be. Ezekből is tudunk kefírt
készíteni otthon, de az igazi otthoni kefírhez kefírgombát használunk. Most
leírom mind a kettő elkészítési módját.
Kefír készítéséhez zacskós pasztőrözött tejet használjunk.
Tartós, féltartós, ESL, UHT és ultrapasztőrözött tejet ne használjunk. Friss
tejből, forralás után, nekem még nem sikerült kefírt készítenem. Lehet 1,5%-os
és 2,8%-os is. A 2,8%-osnak magasabb lesz a szénhidrát tartalma.
Kefír készítése bolti
élőflórás kefírből:
1 liter tejhez adjunk 200g élőflórás kaukázusi kefírt.
Hagyjuk 24 órán át állni sötét 18-20 fokos helyen. 24 óra elteltével elkészült
a finom kefír.
Kefír készítése
kefírgombával:
Kezdjük a szükséges eszközökkel:
-
-
a kefír érleléséhez szükséges edény (üveg,
műanyag, porcelán)
-
- a kefír leszűréséhez kis lyukú műanyag szűrő
-
- esetleg fa vagy műanyag kanál
Fém eszközöket ne használjunk, mert azok reakcióba lépnek a
gombával.
1 liter tejhez 170-200g kefírgombára van szükség és 24-36 óra alatt
van kész, sötét 18-20 fokos helyen. 24 óra elteltével még nagyon híg és inkább aludt tej íze van. Igazán
besűrűsödni 36 óra elteltével sűrűsödik be. Alkalmanként (amikor eszembe jut:D)
érdemes összerázni az edény tartalmát. Az edényt teljesen le is zárhatjuk vagy
ronggyal is lefedhetjük. Amennyiben befőttes üveget használunk, akkor annak a
fedelének belső felületén műanyag bevonat legyen.
Amikor a kefír elkészült még utoljára összerázzuk és a
műanyag szűrőn át leszűrjük egy nem fém edénybe. A szűrőben maradt kefírgombát
vízzel lemossuk a rajta maradt kefír maradékától és vagy újabb adag kefírt készítünk
vagy befőttes üvegben vízzel felöntve 2-3 hétig is eltarthatjuk a hűtőben.
Még pár szó a kefír jótékony hatásáról az egészségre:
A kefír a bélrendszeren keresztül fejti ki jótékony hatását.
Segít az emésztőrendszerből kiüríteni a salakanyagot, a benne található
baktériumok erősítik az immunrendszerünket, segíti az emésztést, a benne lévő
vitaminok az anyagcserét segítik, hozzájárul a vér koleszterin szintjének
csökkentéséhez és a vérnyomásra is jótékony hatással van. Természetesen az
utóbbi kettő kedvező értékének eléréséhez csak a kefír nem elég:) Ahhoz más étrendi
változtatás is szükséges.
A készülő kefír képekben:
kefírgomba |
a készülő kefír |
a készülő kefír |
a kész kefír |