Több éves halogatás után ma reggel elhatároztam magam és megkóstoltam a kertünkben bőven növő Kövér porcsint. Szóval:) Az íze olyan, mint a fejes salátáé. Így a zöldségsalátámban és a szendvicseimen rendszeres helye lesz. De kipróbálom majd zöld fűszerként is. Ráadásul ez mindig friss és nincs vegyszerezve. Az egészségre gyakorolt gyógyhatásait sem szabad feledni.
Kövér porcsin - Portulaca oleracea
Egyéves, 15-30 cm magas, leginkább a földön heverő növény. A homokterületek egyik legterhesebb gyomja. Szára húsos, hengeres, tőből elágazó, levelei szintén húsosak, tojás vagy lapát alakúak, pozsgásak, 1-2 cm hosszúak. Virágai aprók, sárgák, a hajtásvégeken vagy a levél hónaljaknál ülnek.
Egész nyáron gyűjthető, virágzás előtt.
Felhasználható salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez. Az idősebb levelek spenótként is elkészíthető. A kövér porcsin az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. Emiatt gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) hatású. Magas C-, E-vitamin, béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően magas antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjét is csökkenti.
Belsőleges fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek, illetve szívproblémák megelőzésére alkalmas. Külsőleg (nyújtófával összetörve és vászonzacskóban az érintett területre rakva) izomgörcsök, bőrgyulladások és ekcéma kezelésére használható.
Források: Terebess konyhakert - Kövér porcsin valamint a Kövér porcsin - Wikipédia