2012. június 20., szerda

Gyógynövény gyomnövény:) - Kövér porcsin

Több éves halogatás után ma reggel elhatároztam magam és megkóstoltam a kertünkben bőven növő Kövér porcsint. Szóval:) Az íze olyan, mint a fejes salátáé. Így a zöldségsalátámban és a szendvicseimen rendszeres helye lesz. De kipróbálom majd zöld fűszerként is. Ráadásul ez mindig friss és nincs vegyszerezve. Az egészségre gyakorolt gyógyhatásait sem szabad feledni.

Kövér porcsin - Portulaca oleracea

Egyéves, 15-30 cm magas, leginkább a földön heverő növény. A homokterületek egyik legterhesebb gyomja. Szára húsos, hengeres, tőből elágazó, levelei szintén húsosak, tojás vagy lapát alakúak, pozsgásak, 1-2  cm hosszúak. Virágai aprók, sárgák, a hajtásvégeken vagy a levél hónaljaknál ülnek.

Egész nyáron gyűjthető, virágzás előtt.

Felhasználható salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez. Az idősebb levelek spenótként is elkészíthető. A kövér porcsin az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. Emiatt gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) hatású. Magas C-, E-vitamin, béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően magas antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjét is csökkenti.

Belsőleges fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek, illetve szívproblémák megelőzésére alkalmas. Külsőleg (nyújtófával összetörve és vászonzacskóban az érintett területre rakva) izomgörcsök, bőrgyulladások és ekcéma kezelésére használható.



Kövér porcsin

Kövér porcsin

Kövér porcsin

Kövér porcsin

Kövér porcsin



Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More