2012. január 6., péntek

Kezdő lépések


"A sámánizmus a szellemekben való hit különleges formája, a sámánt is a szellemek választják ki. A sámán „hívás” útján jut a tudás és az erő birtokába. A belső vonások mellett számon tartották a külső adottságokat is. Leggyakrabban a fölös csonttal született gyermekből lett sámán.
A sámán eszközei közül a legfontosabb a dob. Készítése a beavatás, a tanulási folyamat része volt. Keretét rendszerint valamilyen különleges fakéregből készítették: az ilyen fák a kozmikus, világot tartó fát jelképezték. Szakrális tárgyként formáját a hagyomány határozza meg, ezért a dobok alakjáról pontosan meg lehet állapítani, hogy készítője milyen népcsoport tagja. A dobot a sámán „szállítóeszközének” tekintették, a dobolás ütemes, monoton hangja segítette az „utazásban”, a révület elérésében.
A sámán másik alapvető kelléke a ruha, melynek jellege utal a segítő szellemállatra (pl. szarvas-, medve- és madárjelképek). A sámán ruhája érintkezett a segítőivel, így mágikus erővel bírt, ezért rendszerint együtt temették el a sámánnal.Miután a hiedelmek szerint a sámánok közvetítenek az ég és föld között, ezért temetésük is különleges volt, a török népek például úgy gondolták, a sámán halála után testének továbbra is köztük a helye. Ez a „levegőbe”-temetkezés."

forrás: Mohasagok: Sámánok szerző: Kovács Katalin

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More