Sokan nem ismerik, vagy ha ismerik, nem merik használni a
durumlisztet. A magyar konyhába csak nehezen tud beférkőzni, pedig lehet vele
bátran kísérletezni:)
Hogy, miért is jó a durum liszt? Mert
velem együtt sokan vannak, akiknek valamely ok folytán a koleszterin szintjük
magasabb a kelleténél, és a gyógyszerek mellett érdemes az étrendünket és az
életmódunkat is változtatni:)
A durumliszttel készített tésztaféléknél pedig a tojás sárgáját ki lehet
hagyni. De említhetném még a lassan, kiegyensúlyozottan felszívódó szénhidrátot, ami a cukorbetegeknek vagy a diétázóknak jó.
Lássuk a receptet:
Az alaprecept a A 100 legjobb kenyérféle című könyvből van.
Az én kalácsom alapja a Fonott foszlós kalács.
Hozzávalók:
-
500 g durum sima liszt (FIGYELEM! Nem
tésztaliszt. Van a Csutai és az Első Pesti Malom-és Sütőipari)
-
20 g élesztő
-
3 dl tej
-
késhegynyi só
- 1 tojás fehérje
-
100 g nádcukor (Figyeljünk arra, hogy ne
finomított legyen, mert akkor sima fehér cukorral is csinálhatjuk. Ha nem
ragaszkodunk a bio-hoz, akkor a legtöbb boltban már lehet venni 6-800 Ft/kg)
-
50 g margarin
-
1 citrom reszelt héja
A tej felét kicsit felmelegítjük, hogy langyos legyen. Belekeverünk
egy kávéskanálnyi nádcukrot, hozzáadjuk az élesztőt és megkelesztjük. Amikor
az élesztő megkelt, kezdhetjük a tészta dagasztását. (Érdemes kenyérsütőgépben
vagy más gépi eszközzel dagasztani a tésztát) Fogjuk a megkelt élesztőt, a
késhegynyi sót, a lisztet, a cukrot, a tojásfehérjét, a maradék tejet és beöntjük a
dagasztóedénybe. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg hólyagosodni nem kezd, majd
a citrom héját belereszeljük. A vajat közben megolvasztjuk és a hólyagos
tésztához adjuk és tovább dagasztjuk. Kenyérsütőgép esetén a dagasztási idő 30
perc. Az olvasztott vajat kb. 15 perc után kell hozzáadni. Ezután kb. 50-60 percet kelni hagyjuk. Amikor
ez meg van, a tésztát valamilyen formába öntjük (pl. kuglóf, kenyérsütő forma,
stb.) A sütőt légkeverésen 165 C°
-ra melegítjük, a középső sütőhelyre rakjuk a kalácsot és 45-50 percig sütjük 165 C°-on.
Nem légkeveréses sütés esetén, az alsó sütőhelyre rakjuk a 180 C°-ra melegített sútöbe, és ezen a hőfokon sütjük meg.
A sütési idő elteltével kész is van a finom, durumlisztből készült, kalács. Lehet bolondítani ezt is aszalt gyümölcsökkel, de az már nem annyira diétás:)
Nem légkeveréses sütés esetén, az alsó sütőhelyre rakjuk a 180 C°-ra melegített sútöbe, és ezen a hőfokon sütjük meg.
A sütési idő elteltével kész is van a finom, durumlisztből készült, kalács. Lehet bolondítani ezt is aszalt gyümölcsökkel, de az már nem annyira diétás:)
Jó étvágyat hozzá!
Íme a remekmű:
Ne feledjük! Mindig törekedjünk arra, hogy amikor sütünk,
akkor a készítés ideje alatt a hozzávalók és az edények szobahőmérsékletűek
legyenek és a lisztet lehetőség szerint mindig szitáljuk át. Az én remekművem
szitálás és meleg nélkül sikerült így, de az eredmény még jobb, ha betartjuk a Jó
tanácsot:)