2012. március 31., szombat

Fonott foszlós kalács helyett: Kalács durumlisztből

Sokan nem ismerik, vagy ha ismerik, nem merik használni a durumlisztet. A magyar konyhába csak nehezen tud beférkőzni, pedig lehet vele bátran kísérletezni:)  Hogy, miért is jó a durum liszt? Mert velem együtt sokan vannak, akiknek valamely ok folytán a koleszterin szintjük magasabb a kelleténél, és a gyógyszerek mellett érdemes az étrendünket és az életmódunkat is változtatni:) A durumliszttel készített tésztaféléknél pedig a tojás sárgáját ki lehet hagyni. De említhetném még a lassan, kiegyensúlyozottan felszívódó szénhidrátot, ami a cukorbetegeknek vagy a diétázóknak jó.

Lássuk a receptet:
Az alaprecept a A 100 legjobb kenyérféle című könyvből van. Az én kalácsom alapja a Fonott foszlós kalács.

Hozzávalók:

-          500 g durum sima liszt (FIGYELEM! Nem tésztaliszt. Van a Csutai és az Első Pesti Malom-és Sütőipari)
-          20 g élesztő
-          3 dl tej
-          késhegynyi só
-          1 tojás fehérje
-          100 g nádcukor (Figyeljünk arra, hogy ne finomított legyen, mert akkor sima fehér cukorral is csinálhatjuk. Ha nem ragaszkodunk a bio-hoz, akkor a legtöbb boltban már lehet venni 6-800 Ft/kg)
-          50 g margarin
-          1 citrom reszelt héja

A tej felét kicsit felmelegítjük, hogy langyos legyen. Belekeverünk egy kávéskanálnyi nádcukrot, hozzáadjuk az élesztőt és megkelesztjük. Amikor az élesztő megkelt, kezdhetjük a tészta dagasztását. (Érdemes kenyérsütőgépben vagy más gépi eszközzel dagasztani a tésztát) Fogjuk a megkelt élesztőt, a késhegynyi sót, a lisztet, a cukrot, a tojásfehérjét, a maradék tejet és beöntjük a dagasztóedénybe. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg hólyagosodni nem kezd, majd a citrom héját belereszeljük. A vajat közben megolvasztjuk és a hólyagos tésztához adjuk és tovább dagasztjuk. Kenyérsütőgép esetén a dagasztási idő 30 perc. Az olvasztott vajat kb. 15 perc után kell hozzáadni.  Ezután kb. 50-60 percet kelni hagyjuk. Amikor ez meg van, a tésztát valamilyen formába öntjük (pl. kuglóf, kenyérsütő forma, stb.) A sütőt légkeverésen 165 C° -ra melegítjük, a középső sütőhelyre rakjuk a kalácsot és 45-50 percig sütjük 165 C°-on.
Nem légkeveréses sütés esetén, az alsó sütőhelyre rakjuk a 180 C°-ra melegített sútöbe, és ezen a hőfokon sütjük meg.
A sütési idő elteltével kész is van a finom, durumlisztből készült, kalács. Lehet bolondítani ezt is aszalt gyümölcsökkel, de az már nem annyira diétás:)

Jó étvágyat hozzá!

Íme a remekmű:




Ne feledjük! Mindig törekedjünk arra, hogy amikor sütünk, akkor a készítés ideje alatt a hozzávalók és az edények szobahőmérsékletűek legyenek és a lisztet lehetőség szerint mindig szitáljuk át. Az én remekművem szitálás és meleg nélkül sikerült így, de az eredmény még jobb, ha betartjuk a Jó tanácsot:)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More