2013. július 12., péntek

A kert - Haszontalanul hasznos gyomnövények

Kilépve a kertbe, az ember számtalan növénnyel találja szembe magát. Jó érzés látni a természet kicsiny pompáját, azt a kis szigetet, ami a kerítésen belül, a rohanó világtól elzárva segít zaklatott lelkünket lecsillapítani.
Megfelelő méretű kertben a termesztés kitűnő megoldás, ha igényeljük a vegyszermentes zöldségeket. Sokan úgy esnek neki a termőterület kialakításának, hogy minden ott levő növényt letarolnak. Ásással, kapálógéppel, rosszabb esetben gyomirtóval. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták meg számomra, hogy a gyomnövényeknek helye van a veteményesben is. Elsőre sokan hülyének nézhetnek, ezért leírom tapasztalataimat.
Csak akkora területet ássunk fel, ahová konkrétan ültetünk. Magról vetett zöldség esetében, egy ásónyomnyi sort ássunk fel. Palánták esetében a tő- és sortávolság betartásával, csak a töveknek ásunk kis gödröt.

1. A talaj nedvesen tartása miatt fontos elsősorban.
2. Érdemes olyan sortávolságot tartani, hogy fűnyíróval be lehessen menni közéjük, így könnyítve a gyom rendszeres nyírását.
3. A növények közt meg tud bújni a gyík, pók, akik értékes szövetségesek a kártevő rovarokkal szemben.
4. Más növények közelsége a haszonnövényeinkhez, megtéveszti a kártevőket, így kisebb eséllyel találják meg azokat.

Hűvös nyári reggel
Hasznos gyomok.
A virágba boruló növények a méheket vonzzák a kertünkbe, ami növeli a terméshozamot.
Pimpó, Bükköny és társai, amiket a méhek imádnak



A csigák sok gondot tudnak okozni a kertben. Természetvédő megoldás a vödörbe gyűjtés és a kerttől messzire való szabadon engedés. Amennyiben a kertben található szamárkóró, akkor a csigákat helyezzük el rajta. Hosszú ideig ellegelnek a levelein.


Szamárkóró. A csigák a leveleit, a méhek a virágporát szeretik. Az általa adott árnyék a gyíkok remek pihenő helye.
Szamárkóró. Csigainvázió, amint lelkesen eszik a levelet. A bal sarokban lévő pipacs szintén sok méhet vonzz a kertbe.


Másik kellemetlen kártevő a levéltetű. Kedvenc eledele a disznóparéj, ezért ne irtsuk ész nélkül. Ráadásul, amikor a tetvek ellepik a leveleit, a katicák is megjelennek. Lássuk be, kellemes társasággal bővülne a kert. Ezért a disznóparéjnak ott a helye a kertben, hogy a tetvek azt részesítsék előnyben a mi növényeink helyett.

A kert démona. Azóta valamelyik madár reggelije lett, mert többé nem láttam.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More