2012. október 28., vasárnap

Álom

"Az álmok bölcsebbek, mint az emberek."

Omaha, észak-amerikai indián törzs
Őrizd meg az álmaidat. Soha nem tudhatod, mikor lesz szükséged rájuk.”
Carlos Ruiz Zafón

Az alvás közbeni álmokkal mindenki találkozott már. Álmodni alvás közben szoktunk és hogy egy kicsit jobban megértsük ezért bemásolom ide az alvás fázisait:

Az alváskutatók az alvás folyamán mérik a szem körüli izmok és a végtagok mozgását, a szívritmust, valamint a légzés mélységét. Az alvás kezdetén az izmok állapota még az éber állapothoz hasonló, a szívritmus és a légzésszám azonban már csökken. Az alvásnak ezt az időszakát gyors-szemmozgás-nélküli (Non-Rapid-Eye-Movement, NREM) fázisnak vagy lassú hullámú alvásnak (LHA) nevezik.Az NREM fázis alatt áll helyre a szervezet energiája és ilyenkor szabadulnak fel a növekedési hormonok. Az NREM-től jól elkülöníthető a REM (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás) fázis, aminek ez a fő jellegzetessége. A légzés szabálytalanabb, gyorsabb és kevésbé mély. A szemek gyors mozgást végeznek mindenféle irányban, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra. Az álmok túlnyomó többsége a REM fázisban történik. A vizsgálatok szerint ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt.
Egy alvási ciklus nagyjából 90-120 percig tart, ez alatt 4 NREM és 1 REM fázis különíthető el egymástól. Ilyen ciklusból egy éjszaka alatt négy-hat fordul elő. Az éjszaka előrehaladtával a mély NREM fázisok hossza csökken, a REM fázisok hossza növekszik.
Az egyes fázisok jellemzői:
  1. NREM fázis: átmenetet képez az éber és az alvó állapot között, az álmosságérzet fokozódik. Az agyhullámok és az izmok aktivitása lassul.
  2. NREM fázis: könnyű alvási periódus, mely alatt a szemmozgás abbamarad, az agyhullámok tovább lassulnak, a szívritmus és a testhőmérséklet csökken.
  3. NREM fázis: rendkívül lassú agyhullámok jellemzik. A vérnyomás csökken, a légzés lassul.
  4. NREM fázis: a legmélyebb alvás fázisa, az agy a leglassabb hullámokat állítja elő. Szemmozgás nincs, de a végtagizmok még képesek a mozgásra. Ebben a fázisban a legnehezebb felébreszteni valakit. A 3. és 4. fázis alapvető a test energiájának helyreállításában, és ekkor szabadulnak fel a növekedési hormonok is.
  5. REM fázis: erős agyi aktivitás jellemzi, ekkor álmodunk. A mozgatóizmok átmenetileg lebénulnak.
Egy alvási cikluson belül a fázisok sorrendje szigorúan kötött, és a következőképpen alakul: 1-2-3-4-3-2-1-5, majd kezdődhet a következő ciklus. Az 5., vagyis REM fázisból a legkönnyebb felébredni, ez gyakran meg is történik néhány másodpercre (de erre nem emlékszünk). A sorrend olyannyira kötött, hogy ha például megpróbálunk valakit a 4. fázisban felébreszteni, az, mielőtt tudatára térne, gyorsan végigjárja a 3-2-1-5 fázisokat.



Az álmok mindenki számára fontosak. Vannak az embernek rémálmai, kellemes álmai, érzésekkel teli, vannak amelyekben csak képek vannak és még sok másféle álom is van. Van, hogy álmunkban jövünk rá egy-egy, minket foglalkoztató probléma megoldására is. Sok kutató sokféleképp próbálta már értelmezni az emberi álmok jelentőségét az élettani funkciókat figyelembe véve. Egy éjszaka során az ember többször is álmodik és minden alváskor álmodunk. Bár ezekre ritkán vagy egyáltalán nem emlékszünk. Sokszor nem tulajdonítunk a legtöbb álmunknak jelentőséget, vagy ha nagyon intenzív negatív álmunk volt, akkor azt igyekszünk mihamarabb elfeledni. Míg a nagyon kellemesekre még akár évekkel később is szívesen emlékszünk. Pedig ha odafigyelünk az álmainkra, akkor sok mindenre rájöhetünk magunkkal kapcsolatban, de ezen túl is érdekes dolgokat tudhatunk meg.
Mert tetszik vagy sem, az emberek az álmaik révén olyan élményeket is átélhetnek, ami nem az ő életük, nem velük történ meg, vagy még nem történ meg. A mai világban azért nehéz fenntartások nélkül elfogadni az álmok által közvetített információt, mert rohanó világunkban annyi inger ér minket, hogy minden álomra találhatunk logikus magyarázatot. De vannak kivételek. Például ha olyan álmunk van, amely olyan információt tartalmaz, amit csak kevesen ismernek. Nekem volt olyanra példa, hogy álmomban olyan információkhoz jutottam amit csak két ember ismert. Nekem semmi információm nem volt erről a dologról. Mégis álmomban minden ott volt, ahogy kell. Természetesen az én értelmezésem szerint láttam, hallottam és éreztem a dolgokat. De voltak olyan álmaim is, ahol olyan tárgyakat, élőlényt vagy helyszínt mutattak meg nekem, amelyeket azelőtt soha nem láttam, de annak a személynek, akinek szólt az üzenet, egyértelmű volt.
Álmaink során hozzájuthatunk olyan információkhoz, amit jelenleg nem tudunk a tudománnyal megmagyarázni, hogy hogyan lehetséges. A sámánoknak egyszerű erre a válaszuk. A szellemek, segítők vagy az elhunyt lelkek adják át nekünk ezeket az információkat. Mindet jó okkal. Hogy kezdünk-e velük valamit? Az már rajtunk áll.
Az álmokban nem csak a cselekményt kell figyelni és értelmezni, hanem a részletekre is figyelni kell, mert sokszor az adja meg az álom értelmét és kerül helyére az üzenet. Ez lehet például egy színárnyalat, dallam, egy kavics, egy ábra, forma és még sorolhatnám. Tehát egy álom értelmezése nem csak a cselekményen és az esetleg elhangzott párbeszédeken alapszik, hanem az álomban előforduló tárgyakon vagy egyéb élőlényeken is. Az álmokat nem könnyű megjegyezni. Sokszor fordul elő az emberekkel, hogy ébredés után még emlékeznek az álmaikra, de ébredés után már egy-két órával már csak halványan és további idő elteltével már semmire sem. Vannak technikák és módszerek, amikkel az álmainkat megjegyezhetjük vagy az éjszaka közepén felkelünk és ágyból leírjuk őket:D Ez utóbbi egy kicsit ugyan fárasztó, de garantáltan kevés az információ vesztés.:) Én jelenleg ezt a módszert használom. Az álmok leírása sokat segíthet nekünk. Észrevehetjük, hogy vannak dolgok amelyek ismétlődnek az életünkben, aminek nem is tulajdonítunk jelentőséget. Továbbá érdemes figyelni arra, hogy álom és álom között is van különbség. Vannak álmok, amelyek csak egyszerűen álmok, vannak amelyek a jövőnkbe enged bepillantást, vannak amelyek a problémánkra ad megoldást és vannak amelyek útmutatást ad nekünk. De vannak álmok, amelyek nem rólunk, hanem másról szólnak és ezért nem tulajdonítunk neki nagyobb figyelmet. Én ezeket hívom segítség kérő álomnak. Amikor arra hívják fel a figyelmemet, hogy valakinek vagy valaminek a közel vagy távoli jövőben szüksége lesz a segítségemre. Itt nem mindig aktív segítségre kell gondolni. Lehet az egy jó tanács, egy weboldal ajánlása és még sok ezerféle, ami nekünk apróságnak tűnik, de annak a valakinek vagy valaminek egy sorsfordító segítségnyújtás. Persze van, hogy aktívan kell segítséget nyújtani. Ezért érdemes lejegyzetelni őket, mert idővel rájövünk, hogy melyik fajta mi célt szolgál nekünk.
Én eddig jutottam az utamon az álmokkal. Természetesen vannak látomás szerű álmok is, de az egészen más tészta és azokat jelenleg még én sem értem teljesen. Tehát mindenképpen érdemes figyelni az álmainkra, még ha olykor nekünk nem is tetszik, vagy olyan élményekkel gazdagít, amelyeket nehezen tudunk megérteni a jelenlegi élethelyzetünkben.

Így most visszaolvasva irományom, legalább annyira kesze-kusza, mint egy-egy álom.:D De jó ez így.:) Szép álmokat mindenkinek.:)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More