2013. március 30., szombat

Gyógytea készítése


Sokan ismerik a gyógyteák, különböző elkészítésének módját. Vannak forrázással készített,
főzött és a hideg vízben több órán át áztatott gyógyteák.

Amiről most írok az egy praktikus tanács azoknak, akik a gyógyteák kellemetlen íze miatt tartózkodnak azok fogyasztásától. Az elkészítést követően sokféleképpen tudjuk ízesíteni, kellemesebbé tenni a gyógytea ízét. Lehet próbálkozni a cukor és citrom facsart levének hozzáadásával. Bevallom, nekem a cukros ízesítés nagyon ritkán válik be és más édesítés sem. Ezért arra szoktam, rá, hogy lefőzök egy normál teát (Earl Grey, Ceylon, vagy valamilyen gyümölcs), azt a szokott módon ízesítem, majd fele-fele arányban keverem a két teát. Így máris ihatóbb.
A legegyszerűbb mód az, ha olyan gyógyteát is főzünk a keverékbe, aminek az ízét kedveljük és nem speciális a felhasználási területe. Ilyenek a csalán, kamillavirág és citromfű teák. Ezeknek magukban is kellemes ízük van, ha nem töményen készítjük. Mivel ilyenkor csak az ízesítéshez kell, ezért az adagjuk is elenyésző. Szóba jöhet még a bor is, mint kellemes ízesítő, de aki akar, ennél töményebbet is tehet bele. Természetesen a mértékletesség betartásával.:)
A gyógytea vásárlásnál nem kell félni a kiszerelt 20-30g-os csomagoktól, mert hamar elfogy.:)

Egy két hasznos tea még a meghűléses időszak végéig:
Köhögés csillapítására:
- 2 ökörfark kóró
- 1/2 mentalevél
- 1 bodzavirág
- 1 kamillavirág
- 1 hársfavirág vagy pemetefű

Immunerősítés:
- 1 yerba mate
- 2 csalán
- 1 kamillavirág
- 1/2 mentalevél

Nyugtató, alvást segítő:
- 2 citromfű
- 1 macskagyökér
- 1 yerba mate

Az adagolás teás kanálra értendőek és 2-3dl forró vízhez. Fogyasztandó napi mennyiség 2-3x.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More