2011. szeptember 18., vasárnap

Mindennapi kenyerünk

Miután már sokadszor is sikerült gyönyörű kenyereket sütni a Szabó Hengermalom lisztekből, itt volt az ideje, hogy egy régebbi receptet is kipróbáljunk. Mint mindig, itt is kétféle recept van. Egy nekem, egy a családnak.

Kevert kenyér:
360 g BL80 (Szabó)búzaliszt
120 g TL (Szabó)búzaliszt. 
20 g BL112 (Szabó)
25 g budafoki élesztő
1 teáskanál só
1,5 mokkáskanál nádcukor
2dl tej
1 tojás fehérje (ettől lazább a tészta)
25 g margarin (én Rama-t használok)

TL kenyér:
450 g TL (Szabó)búzaliszt
50 g BL112 (Szabó)
25 g budafoki élesztő
1 teáskanál só
1,5 mokkáskanál nádcukor

2dl tej
1 tojás fehérje (ettől lazább a tészta)
25 g margarin (én Rama-t használok)



Só felold, cukros vízben élesztőt felfuttat, margarint olvasztva beleönt és gyúrás. Nem ismétlem önmagam, ezért a Kenyérsütés bejegyzésben leírtak alapján kell gyúrni, keleszteni, pihentetni és sütni:)
A tésztát mindig ellenőrizzük, hogy ne  legyen se túl lágy, se túl tömör. Ha tömör, akkor egy pár ml folyadékkal lágyítsuk, ha lágy, akkor pár gramm lisztet adjunk hozzá.
A készítés mozzanatai és a kész kenyerek:)


Kevert:
Dagasztás után

Megkelesztve

Pihentetés

Irány a sütő

Víz nélkül is lehet pirulni:)


Teljeskiörlésű:

Meggyúrt

Megkelt

Pihen

Megpihent

Megsült:)
A beltartalom:


A kísérletező kedvűeknek tudom javasolni a TL kenyérbe egy csokor friss bazsalikom belekeverését is. De ha nincs kéznél friss, akkor mehet szárított is, csak annál nem tudom az arányokat még:) A bazsalikom leveleit letépkedem és apróra metélem.
Vagy lehet hagymásan is. Ilyenkor 1-2 gerezd fokhagyma és 2 fej vörös vagy 1 fej vörös és 1 fej lila hagymát apró kockára vágva. Lehet pirítva vagy csak simán.
Ha ezek bármelyikét készíted el, akkor próbáld ki, hogy a frissen megsült, még forró kenyérből vágsz egy szeletet és vajjal megkened.

Legközelebb a TL-ből készült pizzát mutatom be. Most hétvégén is sütöttünk, de a fényképezőgép nem került addigra elő amíg még volt a pizzából. 


Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More