2012. június 13., szerda

Betegségem története II.


Azóta sikerült deréktáji és nyaki gerincsérvet, valamint sigma tájéki bélpanaszt is összeszednem, a mozgásszegény életmódnak köszönhetően pedig sarok sarkantyút is:) Csodás, nem? De folytatva betegségem történetét és hogy a jelenlegi eredményeket hogyan értem el.
Mit változtattam? Nem csak az étrendemet, hanem az életmódomat is.
Mivel a régi életemet nem élhettem már, ezért meg kellett keresnem, hogy a megváltozott életemet, hogyan tudom tartalmassá tenni.
Elsőként az étrend volt, ami jelentősen megváltozott. Az étrendembe bekerült: teljeskiörlésű lisztek, nádcukor, bulgur, durumtészta, gabona magvak (nem az édesített reggeli pelyhek).  Ami kikerült: fehér liszt, fehér és finomított cukrok, szénsavas italok, vörös húsok, állati zsiradékok és nagy szomorúságomra a kávé is heti 1-2 csészére mérséklődött. Aminek a fogyasztása minimálisra csökkent: baromfi hús, hal. Tehát jelenleg az étrendem az alábbi dolgokból tevődik össze. Nagyobb mennyiségben zöldségek és gyümölcsök. Ezt követik a kenyér, gabona, tej és tejtermékek (sajt, joghurt, tejföl, kefír – ez utóbbit házilag csinálom). Majd kis mennyiségben húsfélék (csirke, hal) – heti 5-10dkg összesen, vagy annyi sem. 
Az elmúlt évek tapasztalatai az alábbiakat bizonyították be számomra.
A vérnyomás esetében a szénsavas italok mellőzése, a vörös hús jelentős csökkentése vagy elhagyása és a só bevitel csökkentése jótékony hatással van a vérnyomásra. Mert amíg a szénsavas vízet nem hagytam el, a sót és a kávét nem csökkentettem, addig nem volt kiegyensúlyozott a vérnyomásom, a gyógyszerek mellett sem.
A szénhidrát anyagcserezavaromat (köznapi néven cukorbetegség) a gyorsan felszívódó szénhidrátok csökkentésével vagy elhagyásával tudtam normál értékre vinni. Ilyenek a fehér cukor és liszt, rizs, üdítőitalok.
Húgysav csökkentését a vörös húsok, belsőségek, a pulykahús elhagyásával, a kakaó mértékének csökkentésével.
Koleszterin csökkentését a vörös húsok, zsíros ételek (isteni hagymás zsíros kenyér pá-pá:( ) tojásos ételek elhagyásával.
De ezen ételcsoportok elhagyása vagy csökkentése nem vezet egyedül eredményre. Ezek mellé kell még olyan ételeket, italokat fogyasztani, amelyek segítik ezen anyagok kiürítését a szervezetből. Ilyenek például a gyógyteák, egyes gabona félék, zöldségek, gyümölcsök. Igyekezni kell eme ételek és italok fogyasztását rendszeressé tenni a mindennapi életünkben és nem csak kúraszerűen alkalmazni. Az nem használ. De ezek mellett rendszeresen szedek halolaj kapszulát is.
A gyógynövényekből készített teák, a kefír, a halolaj kapszula mind-mind segítenek abban, hogy szervezetünk normálisan működjön. Ezek rendszeres fogyasztása a szervezet számára megfelelő tápanyagokat és vitaminokat juttat be így a szervezet megfelelően tud működni. Trombózisom óta csak egyszer kellett antibiotikumos kezelésen átesnem torokgyulladással. Influenza elleni védőoltást az utóbbi két évben már nem kaptam, de nem is kaptam el.

Sokan idegenkednek az étrendváltásnál az ízektől. Pedig egyszerűen csak annyi kell, hogy nyitottak legyünk a só, paprika, bors „fűszerezésen” kívül más ízesítésre. Merjünk bátran a zöldfűszerekhez (szurokfű, majoranna, rozmaring, tárkony, bazsalikom, petrezselyem, zeller zöld) nyúlni, ami sok megszokott ételben is használható. Az étrendváltás mellett a másik váltás, ami már inkább életmód, hogy az étkezéseinket osszuk el 5-6 étkezésre egy nap és a mennyiségre is figyeljünk, mert a másik fontos dolog az életmódváltásnál, hogy a napi igénybevé-telhez szükséges tápanyagokat juttassuk be csak a szervezetünkbe. Hogy mi a megfelelő mennyiség? Ez az interneten nagyon sok helyen fellelhető. Mindenkinek más. Elsőre soha ne csökkentsük drasztikusan a mennyiséget. Nem kell mindent azonnal elérni és nem beszélve a negatív hatásokról, amik a drasztikus csökkentés következményei. Amikor elhatározzuk magunkat a váltás mellett, akkor egyszerűen tegyünk meg olyan apróságokat, mint pl.: a rántotta mellé nem eszünk kenyeret, vagy ha igen, akkor fele annyi tojásból csináljunk rántottát. Ugyanez érvényes a főzelékek és levesek esetében is, ha eszünk mellé kenyeret. Alapjába véve minden ételre igaz, amihez eszünk kenyeret. Még a reggeli sonkás szendvicsre is. Mert az 1-2 szelet kenyér helyett, rakjunk ki az asztalra inkább még 2-3 paradicsommal, paprikával többet, és ha szeretjük, akkor 2-3 dkg sajtot.  
Minden megszokott adagot, amit eddig kiszedtünk a tányérunkra, csökkentsük 1/3-dal. Meglátjuk, ez is elég lesz. Ha már ehhez hozzászoktunk, jöhet a további csökkentés, amennyiben még szükség van rá.
Ezek mind csak az első pár hónapban okoznak gondot, utána már szemmértékkel is menni fog. A nyers zöldségeknél sokan azzal jönnek, hogy: „Nem vagyok én nyúl.” Nem is kell annak lenni. Mert fogunk egy fej lila hagymát, 3-4 paradicsomot és paprikát meg egy kis sajtot. Apróra vágjuk őket, egy tálban összekeverjük. A türelmesebbek várhatnak egy napot, hogy az ízek összeérjenek. Én nem tartozom közéjük és azonnal fogyasztomJ És itt jön az első váltás. A legtöbben egyből kanyarintanak hozzá egy kövér szelet kenyeret. Nem kell. Ez így pont jó.

Gabonából elsődlegesen a zabpelyhet szeretem forró tejjel, kakaóporral vagy fahéjjal, mézzel vagy nádcukorral egy kicsit ízesítve. Kipróbáltam már vízzel is, de az nem vált be:)
Igyekszem úgy összeállítani az étrendemet, hogy heti 3-4 alkalommal fogyasszak kefírt, zabpelyhet (10-20dkg /nap), hagymát vagy fokhagymát (1-3dkg /nap). Húst már csak hetente 1x eszem és akkor is csak 5-8dkg-ot.  Apró változtatás az is, hogy a normál tojásos, fehér lisztből készült tészta helyett, durum lisztből készült tésztát eszünk. A fehér cukor helyett nádcukrot vagy mézet használunk, eleve csökkentett adaggal. Az édesítőszereknek nem vagyok a híve, mert szerintem a szintetikusan előállított anyagokat a szervezet nem tudja hatékonyan, vagy egyáltalán nem tudja hasznosítani. (érdekesség: Az édes élet keserűségei) Arra pedig inkább ott van a rostban gazdag zöldség, gyümölcs és gabona félék. Ezek ráadásul nem feleslegesen terhelik az emésztőrendszerünket. (Érdekesség képpen: Fokhagymaszármazékkal a baktériumok ellen)  

Igazából elég az alábbi étrend összeállításra törekedni a napi ételeknél:
5/8-ad rész zöldség, gabona, gyümölcs
2/8-ad rész tej, tejtermék,
1/8-ad rész hús (ha lehet csirke vagy hal és az se baj, ha nem minden nap eszünk húst)


Folytatás hamarosan


Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More